Avfallshantering

Avfallskvarn

Varje lägenhet är utrustad med avfallskvarn, här maler du ned allt organiskt. Maten mals ner till millimetersmå partiklar som sedan blandas med vatten, konsistensen påminner om apelsinjuice med fruktkött, som med lätthet förs iväg genom avloppet.

Vad ska man inte mala?

Allt som inte är organiskt avfall, ex plast, tyg, garn och snören. Avfall med långtrådiga fibrer får inte spolas ner i avfallskvarnen, så som kronärtskocka, blommor och stora rabarber. Även tepåsar, deg, jord, vaxade servetter, äggskal, hela majskolvar.

Hushållssopor

Hushållssopor slängs i sopnedkasten som finns på innergården. Det finns tre olika sopnedkast; ett för papper/tidningar, ett för plast och ett för restavfall. Det är endast tillåtet att slänga sopor som lagts i avfallspåsar, påsarna ska knytas dubbelt för att inte riskera att innehållet sprids ut i soprummen.

Avfall såsom glas och andra vassa föremål, större metallföremål, pizzakartonger och frigolit är inte tillåtet att kasta i sopnedkasten då dessa antingen kan skada renhållningspersonalen eller lätt täpper till nedkastet vilket resulterar i stopp.

sopor

Soprum

Kvarterets gemensamma soprum finns beläget vid porten till Drakengatan 5 och är öppet mellan 08.00-20.00. Soprummet delas med hela kvarteret Paraden. Här kan du slänga kartong/papper, glas, plast, enklare elektronik, metall och batterier.

Grovsopor

Här räknas tex en gammal sliten soffa, en madrass, träpallar, trasig vitvaror och andra större ting in som vi inte kastar i samfällighetens gemensamma soprum. Det finns två alternativ för att lämna av denna typ av saker.

Görvälns ÅVC och kompostanläggning i Järfälla kommun
Vägbeskrivning till Görvälns ÅVC
I Järfälla: följ Mälarvägen mot Görväln. Tag av till höger, Återvinningsvägen, strax innan griftegården är det skyltat ”Återvinningscentral”.
Adress: Återvinningsvägen, Järfälla
Hemsida: http://www.sorab.se/hushall/atervinningscentraler/gorvaln-avc- jarfalla

Kvarnkullen ÅVC och kompostanläggning i Sundbybergs kommun
Vägbeskrivning till Kvarnkullens ÅVC
I Sundbyberg/Ursvik: Från Barkarbystaden åker du i riktning in mot Stockholm City. Du
svänger av E18 in på Ulvsundavägen i höjd med Rinkeby. Efter OKQ8 på din höger i höjd med Rinkeby ska du svänga av och i rondellen tar du vänster in mot Solna/Sundbyberg. Direkt i rondell tar du vänster igen in på Enköpingsvägen.
Adress: Enköpingsvägen 129, Sundbyberg
Hemsida: http://www.sorab.se/hushall/atervinningscentraler/kvarnkullen-avc- sundbyberg/